PRaktijk voor medische Acupunctuur

(voorheen priksmurf.nl)

WAT ACUPUNCTUUR KAN BETEKENEN VOOR U

Acupunctuur kan helpen bij een breed scala aan klachten, zowel lichamelijk als psychisch. Wanneer u zich afvraagt of acupunctuur wat voor uw klacht kan betekenen, kan er altijd een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek worden gepland. 

 

Hieronder enkele voorbeelden waar acupunctuur bij kan helpen:

  • pijnklachten: allerlei gewrichts- en spierpijnklachten, hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn
  • bijholteontsteking, hooikoorts, allergieklachten, jeuk
  • moeheid, stressklachten
  • slaapstoornissen
  • menstruatieklachten, overgangsklachten
  • buikklachten, obstipatie
  • etc
IMG_4584

Acupunctuur is voor jong en oud.

Mijn jongste patiëntje was 5 jaar. Kinderen reageren vaak goed en snel op acupunctuur. En wanneer naaldjes geen optie zijn, heb ik de mogelijkheid om de punten te stimuleren met laserlichtjes.

Mijn oudste patiënt was 97 jaar en ook erg blij met de verbetering van de nekklachten waar ze voor kwam en blij met de ‘bijwerking’ dat ze in de nacht geen kramp meer had in de grote teen.

WAT U KAN VERWACHTEN VAN EEN ACUPUNCTUUR BEHANDELING

Ik werk al meer dan 20 jaar als acupuncturiste met heel veel plezier en voldoening. Dit omdat de mensen blij zijn met de positieve effecten en ook de positieve bijwerkingen van acupunctuur. Heel vaak verbeteren tot zelfs verdwijnen de klachten.

Een acupunctuurconsult bestaat uit een gesprek, een meting met de Acugraph, het prikken van de acupunctuurnaalden en een ontspannen half uur voor uzelf. Meer informatie over Acugraph vindt u door op onderstaande link te klikken.

De eerste 3 tot 4 behandelingen zijn 1 of 2 wekelijks. Daarna laten we meestal steeds meer tijd tussen de behandelingen tot een tevreden resultaat. Gemiddeld zijn er 6 tot 10 behandelingen nodig afhankelijk van de klacht.

Wanneer er na een 5 tal sessies geen enkele verbetering opgemerkt wordt, stoppen we verdere behandelingen. Ook wanneer er bij mij een niet-pluis gevoel als (huis)arts opkomt, verwijs ik u terug naar de eigen huisarts.

 

 

DSC_4783
Acugraph certificaat

WAT IS ACUPUNCTUUR

Zoals Einstein zei ‘alles is energie’. Acupunctuur is er op gericht om de energie in uw lichaam op een goede en juiste manier te laten stromen, waardoor lichamelijke en geestelijke klachten verbeteren en zelfs kunnen verdwijnen. 

Bij een acupunctuur sessie gebruik ik hele dunne naaldjes die als seintjes werken voor je lichaam om blokkades van energie weer te laten stromen. Vaak geeft dit tijdens de sessie al een rustgevend effect. Wat maakt dat u tijdens een afspraak een heerlijk ontspannen half uur voor uzelf kan hebben, terwijl de naaldjes hun werk doen. 

Als grap noem ik het wel eens toverstokjes, omdat ik in meer dan 20 jaar al zoveel mooie resultaten heb gezien bij een breed scala aan klachten. Maar uiteindelijk is het de kracht van het zelfhelend vermogen van uw eigen lichaam wat wordt gestimuleerd. Denk maar aan een wond wat uw lichaam zelf weer heelt. Echter uw lichaam kan soms wat sturing gebruiken bij klachten om ze op te lossen of een nieuw evenwicht te vinden.

ACUPUNCTUUR METHODES WAAR IK MEE WERK

TCM

Traditionele Chinese Geneeskunde. De puntenkeuze wordt gebaseerd op een ‘chinese’ diagnose gevormd door het geheel aan klachten. 

Balansmethode volgens dr Tan

Deze techniek maakt hoofdzakelijk gebruik van de meridianen. De meridianen zijn de energiebanen in ons lichaam. Deze meridianen vormen met al hun verbindingen een netwerk. Met deze balansmethode wordt de werking van het meridiaannetwerk geoptimaliseerd. Hiervoor worden punten gekozen die elkaar uitbalanceren. Zo ontstaan er sterk werkzame puntencombinaties waarmee men niet alleen pijn, maar ook een heel scala aan andere klachten kan behandelen. Een kenmerk van deze methode is dat er vaak punten ‘op afstand’ gebruikt worden. Bijvoorbeeld worden schouderklachten succesvol behandeld met punten bij de enkel. Ook wordt deze balansmethode vaak gebruikt om bij multipele klachten eerst het lichaam meer ‘in balans’ te krijgen. Na enkele behandelingen kan er specifieker aandacht worden geschonken aan klachten die dan nog aanwezig blijven.

ELECTRO-ACUPUNCTUUR

6f6654aa-aa32-46f6-94e9-37ac242f7cd9
Electro-acupunctuur (EA) is het toepassen van elektrische stroompjes op acupunctuurpunten via de naald. Electro-acupunctuur is een vernieuwende vorm van acupunctuur waarbij stroom op bepaalde naaldcombinaties wordt toegepast. In het Karlinski instituut in Zweden werd deze stimulatie uitgebreid onderzocht en kwam men tot de conclusie dat electro-acupunctuur een gelijkaardig effect als een pijnstiller heeft. Door het vrijkomen van bepaalde neurotransmittors (stoffen) in het menselijk lichaam, kan EA pijnklachten verlichten zonder enige nevenwerking. De in het lichaam ingebrachte naalden worden door middel van elektrische geleidingskabeltjes met een stimulatietoestel verbonden waarbij de stroomimpulsen de werking van de naald versterken.

OORACUPUNCTUUR

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een weerspiegeling van het hele lichaam in het oor. Bij ondersteuning bij stoppen met roken en gewichtsverlies maak ik gebruik van kleine oornaadjes die ik dan laat zitten met een klein pleistertje erover. 
DSC_4820

SCHEDELACUPUNCTUUR

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een weerspiegeling van het hele lichaam op de schedel.Deze methode gebruik ik regelmatig bij bijvoorbeeld rugklachten.

Dry needling versus acupunctuur

Steeds meer mensen hebben hun eerste kennismaking met acupunctuurnaalden bij een fysiotherapeut die pijnlijke punten in spieren aanprikt tijdens de behandeling. Pijnlijke punten in de spieren noemt men in de Chinese geneeskunde Ah-shi punten. Ah-shi betekent, vrij vertaald ‘daar is het, daar doet het pijn!’.  Het behandelen van Ah-shi punten is een techniek die van oudsher tot het domein van de acupunctuur behoort en door acupuncturisten wordt toegepast.

Een klassiek opgeleid acupuncturist kijkt niet alleen naar de pijnpunten, maar beoordeelt tevens uw algemene energie.  Kennis van de acupunctuur is een absolute meerwaarde ter ondersteuning van de Dry Needling technieken zoals deze die gebruikt worden in de pijnbehandeling met Trigger Points. Slechts 1 op 5 (20%) pijnsyndromen kunnen primair behandeld worden met pure Dry Needling. Bij 80% is Dry Needling een meerwaarde wanneer er ook gekeken wordt naar de onderliggende energetische toestand van een patiënt met een pijnsyndroom, zoals een acupuncturist dit doet.