TREC TWELLO

IN HET KORT

TREC staat voor ‘Technique de Randonnée Equestre de Compétition’ ofwel een bekwaamheidstest voor het maken van een trektocht met je paard en dit in een wedstrijdvorm gegoten. De wedstrijd bestaat uit 3 onderdelen:

1. POR: dit is een orientatierit met kaart en kompas

2. MA: een test of je de gangen van je paard goed beheerst, bestaat uit zo traag mogelijk galopperen en zo snel mogelijk stappen, zonder te draven

3. PTV: een hindernissenparcours bestaande uit allerlei soorten hindernissen die je ook tijdens een trektocht tegen kan komen, en tevens behendigheden.

Alle informatie en reglementen: 

Dit is te vinden op de site van de Nederlandse TREC vereniging:    www.trec-club.nl

TREC IN DE MEDIA

INTERVIEWS VOOR NIEUWSBRIEF TREC CLUB

Naam Ruiter: Carolien Esselink    |    TREC Niveau: T4    |   Naam Paard: Stella    |    Ras Paard: KWPN    |    Stokmaat Paard: 1.68

 

Hoe ben je aanraking gekomen met TREC?
Ik ben in aanraking met TREC gekomen door Heidi. Heidi zit bij mij op de club en had elke les zulke wilde verhalen over wat ze afgelopen weekend had gedaan met de paardjes.TREC dat kende ik toch wel? Nou nee nooit van gehoord zei ik, nou nog geen weekend later had ik mijn eerste TREC wedstrijd erop zitten. En wat voor een, T3 in de la Kriek (België) uiteraard in equipe met Heidi en op haar paardje Nesta. Geweldig vond ik het en was besmet met het ‘TREC virus’. Weer een week later reed ik mijn eerste T2 solo met Stella in Bande, dat was wel peentjes zweten. Halverwege dacht ik nog waar ben ik aan begonnen… Met een beetje aanmoediging van andere TREC leden verder gegaan en heel belangrijk genoten van de omgeving. Dit geweldige weekend afgesloten met een 1e plaats, beginners geluk?!

Welke disciplines rijd je nog meer naast de TREC?

Dressuur, springen, crossen en tripalon

Wat is er leuk aan TREC? een weekend weg zijn met je paard, je komt op de mooiste plekjes, de uitdaging van een POR en de PTV, gezellige mensen, lekker eten en drinken en als kan met een leuke DJ ?

Rijd je vaak Solo of liever in Equipe?

In de T4 moet je solo en dat is soms ook maar beter om je hoofd er goed bij te houden maar in Equipe is wel nog leuker en gezelliger en weet je elkaar net even op te beuren of te helpen.

Waar zijn jij en je paard goed in tijdens TREC wedstrijden, en wat zijn je verbeterpunten?

Ik heb blijkbaar een kompas in mijn hoofd en rijd dan ook bijna nooit met kompas alleen bij een grid en of azimut uiteraard.
Stella is een echt spring/cross paard, dat is zowel een positief als een negatief punt. Springen is geen enkel probleem maar om dan de rust terug te vinden om bijv. stil te staan is not done. We zijn nu veel aan het oefenen op de rust en het stilstaan en gelukkig gaat dat steeds beter.

Heb je nog tips over de TREC voor andere ruiters?

1. Genieten, wat er ook gebeurt blijf genieten
2. Doe is gek en start in het buitenland en of een klasse hoger
3. Neem dressuur les om een nog betere MA en of PTV te rijden echt daar heb je heel veel aan!

Naam Ruiter: Heidi Hugen-Beckers    |    TREC Niveau: T5    |    Naam Paard: Nesta en co (Abi, Ziko, Peppy, Vito, Cheetah)    |    Ras Paard: KWPN    |    Stokmaat Paard: 1m62

 

Hoe ben je aanraking gekomen met TREC?
Op vakantie in Frankrijk in de Morvan. Een paar jaar later, in 2005, kwam ik er per toeval achter dat Lotje een Trec wedstrijd in Eersel organiseerde. Ik wist niet hoe snel ik me moest inschrijven! Ik dacht dat de wedstrijd gelijk wel vol zou zitten, omdat het oooh zooi leuk is. Maar we bleken uiteindelijk slechts met 11 ruiters te zijn, omdat TREC in Nederland toen nog volledig onbekend was… . Ik ben Lotje hier nog steeds erg dankbaar voor!! Het was een geweldig en gezellig weekend, zodoende dat ik vorig jaar, 10 jaar later, nog steeds present was en dan ook nog steeds met mijn topper Nesta!! Intussen hebben al mijn paardjes wel enige TREC-ervaring ;-).

Welke disciplines rijd je nog meer naast de TREC?Eerder ook met Nesta tot de L1 dressuur, maar nu met Vito, mijn andere KWPN’er , rij ik in de M1 klasse dressuur. Ik ben geen echte dressuurruiter, maar Vito hobbelt me er lekker doorheen!
Daarnaast vind ik crossen en springen erg leuk. Ik volg crosslessen en doe bv graag aan tripalons mee.

Ik heb met Nesta en Abi de eerste Working Equitation (WE) wedstrijd in Nederland gereden in Eersel. Deze was ook door Lotje georganiseerd ;-). Als ik meer tijd had, zou ik nu kiezen om naast de TREC WE te doen met Vito.

Wat ik in het verleden ook nog veel met Nesta heb gedaan (en 3x met Abi), zijn endurancewedstrijden tot klasse 2. Daar was Nesta een echte kei in!

Wat vind je leuk aan TREC?
Het hele weekend lekker in teken van jou en je paard en het gezellige samenzijn met alle andere deelnemers en vrijwilligers. Heerlijk door de natuur struinen tijdens de POR. De PTV kijk ik zeker ook altijd naar uit! Voor een actieve PTV met lekker veel sprongen, behendigheden en NIET afstappen kan je me voor wakker maken!

Rijd je vaak Solo of liever in Equipe?
Tegenwoordig rijdt ik liever in Equipe en vind ik het erg leuk om andere mensen in het Trec gebeuren mee te nemen en enthousiast te maken! Dit is me volgens mij oa goed gelukt met Carolien Esselink, die er nu ook al een EK in Italie op heeft zitten. Ik schroom echter niet om mensen dan maar gelijk in de T3 mee te nemen ;-), wat ik met Carolien, Sandra Huysman en Wendy Bouwense (winnares van de trofee dit jaar) heb gedaan. Dit jaar heeft mijn nieuwe bijrijdster Carlijn Hage ervan kunnen proeven tijdens Trec Eersel. Ik zie in haar zeker een vrolijke enthousiaste slimme toekomstige junior ruiter! Vanaf juli dan, want dan wordt ze 16 ;-).

Eerder in de T4 lette ik wel meer op solo-rijdend (dat moet ook wel, want het is moeilijker). Solo ben je ook meer samen met je paard ipv gezellig met een andere ruiter. En dat is toch ook weer een heel bijzonder gevoel.

Waar zijn jij en je paard goed in tijdens TREC wedstrijden, en wat zijn je verbeterpunten?
Afgelopen wedstrijd in Eersel was ik super trots op de rust die Peppy, mijn ruintje, had tijdens de PTV! Ik wordt vaak iets te enthousiast tijdens de PTV en dan vergeet ik dingen netjes te doen en worden de paardjes hyper. Maar plezier hebben we altijd!
Met Nesta vind ik het zo knap, dat ze het verschil kent tussen een endurance- en een Trec wedstrijd. Ik kan prima, in alle rust mijn kaart lezen, zelf tijdens een rustig galopje, tijdens de POR. Maar onze laatste endurancewedstrijd, toen we ook al Trec reden, was ze echt niet te houden, maar we zijn wel 2e geworden, hihi!! Ze weet het gewoon. Echter blijft het rustige galopperen tijdens de MA wel moeilijk, maar ja, dan heb ik ook geen kaart in de hand misschien wel een idee ;-).

Heb je nog tips over de TREC voor andere ruiters?
Trec is ontstaan om vaardigheid te ontwikkelen om een trektocht te paard te kunnen maken. Dit hebben Carolien en ik afgelopen zomer ook echt gedaan. We zijn te paard naar Belgie gegaan 206 km lang. Dit was een geweldige week! En voor onze paarden was niets meer vreemd door hun Trec ervaring! Maar dat plezier, het samen zijn met elkaar inclusief de paarden, het relaxte gevoel, alle lieve mensen die we tegenkwamen, het was echt prachtig! En dat gevoel zou er voor iedereen ook al op een Trec weekend moeten zijn op de eerste plaats. En op de laatste plek pas het wedstrijd idee erachter.

TREC IN BEELD

Stap voor stap, plaatje voor plaatje.

Heel belangrijk: VRIJWILLIGEN BIJ EEN WEDSTRIJD IS HEEL LEUK, GEZELLIG EN LEERZAAM!! DUS… kan je niet meerijden, geef je dan op als vrijwilliger en beleef een heerlijk TREC weekend van dichtbij!! Vaak worden er veel en leuke foto’s gemaakt.

AANKOMST BIJ EEN WEDSTRIJD

ZATERDAG - POR

ZONDAG - MA (BEHEERSING VAN DE GANGEN)

ZONDAG - PVT (HINDERNISSENPARCOUR)

Wat je niet durft, hoef je niet te doen. Alle hindernisbeschrijvingen zijn te vinden op www.trec-club.nl.
Voorbeelden van hindernissen:

©2021 DJ Ranch

+31 (0)6 54 21 53 75